top of page

Funcionalidad - functionaliteitsproef

Tijdens de Premiekeuring is het voor hengsten en ruinen verplicht en voor merries optioneel om een functionaliteitsproef te rijden. 

Zoals de naam al doet vermoeden wordt tijdens deze proef de functionaliteit van het paard beoordeeld. Dit wil zeggen, hoe is zijn/ haar stap, draf, galop, hoe zijn de gangen in verruiming hoe bewerkbaar is het paard voor de ruiter etc.

Om dit te kunnen beoordelen is er een proef samengesteld die de ruiter dient te rijden. Wat veel gedacht wordt is dat deze proef per onderdeel beoordeeld wordt zoals een wedstrijd dressuurproef. Dit is dus niet het geval! De jury kijkt puur naar de kwaliteiten van het paard, de proef is alleen een middel om dit te tonen. De jury kijkt gedurende de hele proef hoe het paard beweegt etc. en kan de cijfers tussentijds ook nog aanpassen. 


Zo kan het zijn dat uw paard wat gespannen binnen komt er daardoor nog wat kort draaft en de jury op dat moment een 6 noteert op zijn notitie briefje, maar gedurende uw proef raakt uw paard meer op zijn / haar gemak en ontspant en de passen worden ruimer. Dan zal het cijfer ook omhoog gaan naar een 7 of zelfs een 8, die u uiteindelijk op de beoordeling zal aantreffen. Het is dus niet van belang dat het paard nou precies bij het bordje de overgang maakt voor het beoordelen van de gangen. Wel is het natuurlijk zo dat als een paard pas meters na het gevraagde bordje terug komt van galop naar draf, dit niet ten goede komt van de algehele indruk hoe het paard zich laat bewerken. Maar afdoen aan de cijfers van de gangen zal het weer niet.

Op deze manier zal de jury uw paard beoordelen op zijn kwaliteit als rijpaard.
 

bottom of page