top of page

From the Press

Spaans paard

Pura Raza Española

Het Spaanse paard

Op deze pagina hopen we wat meer duidelijk te maken over wat men verstaat onder het Spaanse paard.

Het Spaanse paard ofwel de Andalusier, is een verzamelnaam wat in de volksmond ontstaan is voor een bepaald type paard dat uit Spanje komt (Andalusië is een provincie van Spanje).

Hieronder verstaan we; De Pura Raza Española, ook wel tot PRE afgekort.

De Pura Raza Española
De PRE is een al eeuwen oud ras, het hoofdstamboek de ANCCE bevindt zich in Spanje. Binnen andere landen zijn er dochterstamboeken die allen aangesloten zijn bij de ANCCE. Het dier is afkomstig uit goedgekeurde (APTO) ouders met beide stamboekpapieren. Op dit document, de Certificado de Inscripcion staat onder andere een identificatie/ levensnummer, de namen van beide ouders van het paard, evenals de fokker.

Raskenmerken:
Het hoofd van de PRE is goed geproportioneerd, met een recht of enigszins bol profiel en een droge kaaklijn. De oren zijn over het algemeen iets lager op het hoofd geplaatst dan bij andere rassen. De ogen zijn amandelvormig. De hals kenmerkt zich door de fors gespierde manenkam en de veelal lange weelderige manen. De bouw van een PRE is compact en staat bij voorkeur in het vierkantmodel, hoogte versus breedte. De brede borst is gespierd. Het beenwerk is sterk, droog en fijn gebouwd. De ribben zijn duidelijk gearceerd en mooi rond. Het kruis is rond en de staartinplant is laag. De staart is vol en weelderig. Alle kleuren zijn toegestaan maar de meest voorkomende kleur is schimmel . De schofthoogte van de merries begint bij minimaal 1.52 m. De hengsten zijn iets groter met een schofthoogte vanaf minimaal 1.54 m. De gangen van de PRE zijn in meer of mindere mate verheven. Het achterhand gebruik is sterk en daardoor is de PRE een meester in het verzamelen. De galop is bergopwaarts. Een PRE is niet alleen door zijn gangen een zeer comfortabel paard om te rijden, zijn nobele karakter maakt dat hij een zeer fijne compagnon is om mee te werken. De PRE is een sterk en sober paard met fijn gebouwde maar harde benen. Dat maakt hem voor vele doeleinden zeer geschikt. Het is echter wel zo dat de PRE 'laat rijpt', hij heeft de tijd nodig om te groeien ze blijven lang jong.

De Cruzado, met afstammingsbewijs
De Cruzado (kruising) met afstammingsbewijs is een Spaans paard waarvan 1 ouder een PRE is die goedgekeurd is voor de fokkerij. Dit heet APTO gekeurd. Een Cruzado kan dus een PRE APTO X een ander ras zijn, maar ook een PRE APTO X een PRE die niet goedgekeurd is voor de fokkerij. In Spanje komt men veel Cruzado’s tegen van PRE’s X Engelse of Arabische volbloeden, dit omdat deze kruisingen uitermate geschikt zijn voor het drijven van het vee op het platteland van Spanje.

Paarden zonder afstammingsdocument
Ook zijn er Spaanse paarden die geen afstammingsdocument bezitten, maar waar duidelijk te zien is dat er PRE bloed door de aderen stroomt.

Een korte samenvatting:
Vader: PRE, met stamboekpapier, APTO goedgekeurd
Moeder: PRE, met stamboekpapier, APTO goedgekeurd
Nakomeling: PRE met stamboekpapier

Vader: PRE, met groen stamboekpapier, niet APTO gekeurd/APTO afgekeurd. Of stamboek anders.
Moeder: PRE, met groen stamboekpapier, APTO goedgekeurd
Nakomeling: Kruising, geen vol PRE stamboekdocument mogelijk. (wel een Cruzado document mogelijk)

Vader: PRE, met groen stamboekpapier, APTO goedgekeurd
Moeder: PRE, met groen stamboekpapier, niet APTO gekeurd/APTO afgekeurd. Of stamboek anders.
Nakomeling: Kruising, geen PRE stamboekdocument mogelijk.(wel een Cruzado document mogelijk)

Vader: PRE, met groen stamboekpapier, niet APTO gekeurd/APTO afgekeurd. Of stamboek anders.
Moeder: PRE, met groen stamboekpapier, niet APTO gekeurd/APTO afgekeurd. Of stamboek anders.
Nakomeling: geen afstammingsdocument mogelijk

Alle Spaanse PRE paarden dienen te allen tijden in het bezit te zijn van een paspoort en Carta de Titularidad volgens de Europese richtlijnen!

bottom of page