top of page

PRE Stamboek Nederland

Lange geschiedenis

Het Pura Raza Espaňola (PRE) ras heeft een lange geschiedenis. Halverwege de 16e eeuw werd begonnen met het gericht fokken van de PRE in Spanje op last van de toenmalige koning.

 

Het doel was paarden te fokken die krachtig, veelzijdig, moedig, werkwillig, elegant en mooi waren, met bovendien veel aanleg voor hogeschool dressuur.

 

Sindsdien zijn de fok doelen niet echt veranderd, met dien verstande dat tegenwoordig ook meer gericht op de “moderne” dressuur gefokt wordt. Overigens zonder dat dit ten koste gaat van de aanleg voor het hogere verzamelde werk.

 

PRE's: raszuivere Spaanse paarden

Het PRE Stamboek is een zogenaamd “gesloten” stamboek. Dat betekent dat er geen paarden van andere rassen zijn gebruikt om het ras te verbeteren. Het is een zuiver ras dat in Spanje beschouwd wordt als cultureel erfgoed.

 

Al eeuwen kent het PRE Stamboek strenge regels om het ras als zuiver ras te behouden. Een Andalusiër c.q. Spaans paard is dus niet per definitie een PRE. Wereldwijd zijn er momenteel zo rond de 170.000 PRE's.

 

Dochterstamboek

Het PRE Stamboek Nederland is een dochter van het Spaanse moederstamboek, LGANCCE. Dit betekent dat de PRE's altijd in Spanje in het stamboek geregistreerd staan en het Nederlandse stamboek als tussenpersoon tussen Nederlandse fokkers/eigenaren en LGANCCE

(en omgekeerd) fungeert.

 

Daarnaast organiseert het stamboek jaarlijks de APTO keuring, de toelatingskeuring voor de (basis) fokkerij. Ook organiseert het stamboek, samen met de Vereniging van het Spaanse paard, de premiekeuring.

 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

 

  • Informatie over het ras

  • Informatie over de identificatie en registratie van een PRE

  • Informatie over de stamboekpapieren van een PRE

  • Opname van PRE veulens in het stamboek

  • Het overschrijven van een PRE op uw naam

  • Diverse keuringen van uw PRE

  • Het Cruzado certificaat (voor paarden met 1 PRE ouder)

  • Paardenpaspoorten (voor alle rassen)

 

Waar vindt u ons?

 

Onze website met veel informatie:

www.pre-stamboek.nl

 

Secretariaat: 06-18689278

prestamboek-secretariaat@kpnmail.nl

bottom of page